Activiteiten

PEP-talks

Bij PEP-talks delen sprekers niet enkel hun kennis en expertise over een thema, maar zetten ze hun publiek ook aan tot actie door het doorgeven van hun passie.
De PEP-talks zijn een eerbetoon aan Hildegard Peplau.

Patiënten laten participeren op een teambespreking! How to start?

Vrijdag 26 april 2024 – 13u30 tot 14u30 – Online

Kevin Berben, UHasselt, THINK3 Simulation & Innovation Lab, ambassadeur van patiëntenparticipatie in multidisciplinaire teammeatings

Hebt u er ooit aan gedacht om patiënten tijdens hun opname in een psychiatrisch ziekenhuis te laten participeren aan een multidisciplinaire teambespreking zodat ze actief kunnen meebeslissen over hun zorg? Weet u niet hoe hiermee te starten? Dan is deze PEP-talk misschien iets voor u!

Wat mag je verwachten?

In deze PEP-talk gaan we aan de slag met inzichten uit Vlaams wetenschappelijk onderzoek die antwoord zocht op de vraag hoe u patiënten tijdens hun opname kan betrekken in zo een multidisciplinaire teambespreking (andere termen zijn: trajectbespreking, interdisciplinair overleg, zorgplanbespreking, …). We gaan aan de slag met concrete voorbeelden uit de praktijk en geven u tips & tricks waar u best op let. Waar mogelijk wordt ook de link gemaakt met onderzoek. Aan het einde van de PEP-talk is er ruimte om vragen te stellen.

Voor wie?

Deze PEP-talk richt zich naar verpleegkundigen en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (al dan niet in de residentiële sector) die nog geen ervaring hebben met patiëntenparticipatie tijdens multidisciplinaire teambesprekingen maar er wel aan denken om er mee te starten. Hulpverleners die nog twijfelen zijn uiteraard ook heel erg welkom.

Praktisch

Deze PEP-talk gemist? Geen zorgen, indien u lid bent van Letie is de opname beschikbaar in het ledenportaal.

Inschrijven niet meer mogelijk


Patiënten laten participeren op een teambespreking! Versie 3.0.

Vrijdag 3 mei 2024 – 13u30 tot 14u30 – Online

Kevin Berben, UHasselt, THINK3 Simulation & Innovation Lab, ambassadeur van patiëntenparticipatie in multidisciplinaire teammeatings

Werkt u momenteel als hulpverlener in een team waar patiënten tijdens hun opname kunnen participeren aan de multidisciplinaire teambespreking(en) maar stelt u zich al wel eens de vraag of u goed bezig bent? Stelt u zich al eens de vraag welke dingen eventueel kunnen verbeterd worden? Dan is deze PEP-talk misschien iets voor u!

Wat mag je verwachten?

In deze PEP-talk gaan we concreet aan de slag met wetenschappelijke inzichten hoe we het proces van patiëntenparticipatie tijdens multidisciplinaire teambesprekingen (al dan niet in de residentiële sector) kunnen verbeteren? Welke visie hebben verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg hierover? Wat weten we uit de ervaringen van patiënten die participeren aan zo een bespreking en hoe kunnen deze inzichten innoverend zijn? Waar zitten de uitdagingen in het proces? Op al deze vragen proberen we een antwoord te geven in deze PEP-talk. Aan het einde van de PEP-talk is er ruimte om vragen te stellen.

Voor wie?

Deze PEP-talk richt zich naar verpleegkundigen en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (al dan niet in de residentiële) sector die een ervaring hebben met patiëntenparticipatie tijdens multidisciplinaire teambesprekingen en die ervoor openstaan om hun werking kritisch onder de loep te nemen. Hierbij is het niet belangrijk hoe lang u reeds ervaring heeft.  

Praktisch

Gratis voor Letie-leden

Hier inschrijven als lid voor PEP-Talk op 3 mei

15 euro voor niet-leden

Hier inschrijven voor PEP-Talk op 3 mei Gelieve vóór 3 mei 2024 een overschrijving te doen van 15 euro op BE40 9734 6569 0263 met in vermelding uw naam+familienaam+PEP-talk 03052024.

60 euro voor combi-inschrijving

Hier inschrijven voor de drie PEP-Talks op 26 april, 3 mei en 30 mei én lidmaatschap voor één jaar. Gelieve vóór 26 april 2024 een overschrijving te doen van 60 euro op BE40 9734 6569 0263 met in vermelding uw naam+familienaam+PEP-talk combi

Na inschrijving krijgt u daags voor of de dag van de PEP-talk een link toegestuurd waarop u de PEP-talk kan volgen


Naastenbetrokkenheid: creatief omgaan met richtlijnen en beleid in de GGZ-verpleegkundige praktijk

Donderdag 30 mei 2024 – 13u30 tot 14u30 – Online

Hanne Vandewiele en Lindsay Van Belle, UZ Gent ; Julie Vandekerckhove, Kliniek Sint-Jozef Pittem ; Liesbeth Dockx en Emily Walgraeve, Bethanië GGZ Zoersel

In 2020 werd de multidisciplinaire richtlijn voor het betrekken van naasten in de zorg gelanceerd. Een duidelijke richtlijn met veel concrete aanbevelingen. Vanuit deze MDR wordt er nu in de GGZ ingezet op het maken van de “familiereflex”. Maar hoe doen we dit concreet? En is dat allemaal wel zo makkelijk gedaan als gezegd of geschreven? Sprekers uit drie ziekenhuizen, met elk hun eigen cultuur, lichten toe hoe ze dit aanpakken. De voorbeelden variëren van structurele aanpassingen op mesoniveau naar heel kleine dagdagelijkse praktijkvoorbeelden.

Voor wie ?

Verpleegkundigen en andere hulpverleners die geprikkeld zijn om naasten meer en/of beter te betrekken.

Praktisch

Gratis voor Letie-leden

Hier inschrijven voor PEP-Talk op 30 mei

15 euro voor niet-leden

Hier inschrijven voor PEP-Talk op 30 mei. Gelieve vóór 30 mei 2024 een overschrijving te doen van 15 euro op BE40 9734 6569 0263 met in vermelding uw naam+familienaam+PEP-talk 30052024.

60 euro voor combi-inschrijving

Hier inschrijven voor de drie PEP-Talks op 26 april, 3 mei en 30 mei én lidmaatschap voor één jaar. Gelieve vóór 26 april 2024 een overschrijving te doen van 60 euro op BE40 9734 6569 0263 met in vermelding uw naam+familienaam+PEP-talk combi

Na inschrijving krijgt u daags voor de PEP-talk een link toegestuurd waarop u de PEP-talk kan volgen


Save the date: Studiedag Letie

Dinsdag 22 oktober 2024