Heb je zelf een activiteit die interessant kan zijn voor GGZ-verpleegkundigen in Vlaandereen? Geef jouw gegevens door via Contact.
.
Wat mag je verwachten van deze PEP-talk?
Kim Goethals neemt u mee naar de context van een hoog beveiligde forensische voorziening waar mensen niet vrijwillig in opname zijn en waar ze vaak geconfronteerd worden met gedrag dat begrenzing vraagt.
Hoe gaan we om met (eventuele) weerstand die mensen hebben bij hun opname?
Hoe kunnen we mensen motiveren om constructief aan de slag te gaan met de uitdagingen die voor hen liggen?
Hoe begrenzen we op een de-escalerende manier wanneer dat nodig is?
Hoe ga je om met die impliciete machtsverhouding tussen zorgprofessional en patiënt?
Hoe kunnen we werken aan het verminderen van het risico op herval in feiten? Hoe breng je mensen terug op een veilige en verantwoorde manier in de maatschappij?
Kortom hoe beweeg je je tussen repressief handelen en vermijden, tussen afstand-nabijheid en het vrijwaren van je therapeutische relatie ook bij het begrenzen en confronteren.
In het FPC Antwerpen ontwikkelde zich heel wat expertise rond de-escalerende technieken, relationele veiligheid en omgaan met agressie. Ze zijn ervan overtuigd dat ook buiten de context van het forensisch werken gelijkaardige dynamieken spelen en noden zijn.
In de PEP talk hopen we dan ook om wat meer concrete handvaten hiervoor te kunnen aanreiken.
Voor wie:
(Psychiatrisch) verpleegkundigen, sociotherapeuten, criminologen, opvoedkundigen, zorgkundigen, psychologen, psychiaters, professionals in het brede werkveld van de GGZ en andere geïnteresseerden.
Over de spreker:
Kim Goethals werkt momenteel als zorgmanager sociotherapie in het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Antwerpen. Voordien deed ze ervaring op als afdelingshoofd in FPC Gent en als psychiatrisch verpleegkundige binnen de acute crisispsychiatrie. Ze behaalde een master in de verpleeg- en vroedkunde binnen de major geestelijke gezondheidszorg en is nog steeds even geboeid over de vraag : hoe zorg je het best voor mensen die daartoe gedwongen worden?
Praktisch:
Gratis voor Letie-leden
15 euro voor Niet-leden
Klik hier om in te schrijven
Letie is niet verantwoordelijk voor inhoud of kwaliteit van de activiteiten georganiseerd door externe organisaties die hier te vinden zijn.